Skip to main content

De NPV-Zorg voor het leven helpt mensen vanuit een christelijke levensovertuiging bij medisch-ethische dilemma’s, zoals bijvoorbeeld orgaandonatie. Hoe neem je nou de beslissing om wel of geen donor te zijn? Voor een groep jongeren werd dit heel actueel toen hun vriend Rick op negentienjarige leeftijd overleed.

Rick belandt na een ernstig ongeval met zwaar hersenletsel op de intensive care. Weken leven ouders, familie en vrienden tussen hoop en vrees. Na meerdere gesprekken met de artsen komt voor de ouders het moment waarop ze moeten beslissen over het staken van de behandeling. Een moeilijke beslissing. Ricks ouders vragen het NPV-Consultatiepunt om mee te denken.

”Een moeilijke beslissing. Ricks ouders vragen het NPV-Consultatiepunt om mee te denken”

Beschermwaardigheid van het leven

Wensen
Uiteindelijk valt de verdrietige beslissing om de beademing te staken. De artsen komen vervolgens meteen met een andere vraag: hoe staat u tegenover orgaandonatie? In het landelijk register blijkt Rick niet geregistreerd te staan. Het is dus niet duidelijk wat zijn eigen wens is. Daarom besluiten de ouders om hiervoor geen toestemming te geven. Onderling wordt er door vrienden veel gepraat over wat er is gebeurd, maar ook over de vraag wat het zou betekenen als dit henzelf zou overkomen. Wat zouden zij willen en hoe weten hun ouders dit dan als het aan de orde is? Kun je dit vastleggen in een NPV-Levenswensverklaring? Hoe neem je nu de beslissing of je wel of geen donor wilt zijn? Ze besluiten uiteindelijk om contact op te nemen met de NPV om meer informatie te krijgen.

Advies
De NPV heeft een telefonische hulpdienst die mensen met vragen te woord staat. Voor urgente vragen (mensen die in het ziekenhuis zijn en snel een beslissing moeten nemen, bijvoorbeeld) is er de 24/7 gratis telefoondienst. Voor adviesgesprekken of oriënterende vragen is er ook een telefonische hulplijn. Ali van Dijk is zo’n hulpverlener aan de andere kant van de lijn. Ali merkt dat er meer vragen over orgaandonatie worden gesteld wanneer het onderwerp veel in het nieuws is. “De NPV helpt bij het nadenken. Wij zeggen niet wat je moet doen, maar helpen de afweging te maken”, legt ze uit.

“De NPV helpt bij het nadenken. Wij zeggen niet wat je moet doen, maar helpen de afweging te maken”

– Ali van Dijk

Om te stellen dat je geen orgaan mag aannemen wanneer je geen orgaan wilt doneren, is te kort door de bocht. “Als je principieel tegen orgaandonatie bent, zul je doorgaans niet willen doneren en dus ook niet willen ontvangen. Naastenliefde is een belangrijk motief voor mensen om wel te doneren. Je helpt iemand, redt soms zelfs een leven. Maar doneren kun je niet verplichten door te wijzen op het gebod van naastenliefde. Stel dat je nabestaanden het zo moeilijk hebben met jouw wens om te doneren en dat dit hen ernstig hindert in hun rouwverwerking… Dat hangt bijvoorbeeld samen met hun visie op de hemel en opstanding. Dat moet je ook meewegen in je beslissing. Het is goed om het gesprek hierover aan te gaan.”

Zoeken
De definitieve beslissingen die genomen worden, krijgt Ali nooit te horen. In haar werk is ze vooral biddend en Bijbel lezend op zoek naar goed advies. “We hebben te maken met situaties die in de Bijbel niet voorkomen. Het is zaak om hoofdlijnen te ontdekken waarmee we de huidige problematiek kunnen duiden. Dat is niet eenvoudig. Op basis van Bijbelse lijnen kan de ene christen tot een heel ander besluit komen dan de andere. In het geval van orgaandonatie denk ik: het is niet een middel om ons leven te beheersen zonder God. Een mens is meer dan zijn organen.”

Dit artikel is onderdeel van het zorgmagazine Liv. Meer weten?
Vraag hier het magazine gratis aan.